Cazul polițistului-pedofil. Conducerea Poliției Capitalei A DEMISIONAT. 20 de polițiști, cercetați disciplinar. Parchetul a fost sesizat. RAPORT

Cazul polițistului-pedofil. Conducerea Poliției Capitalei A DEMISIONAT. 20 de polițiști, cercetați disciplinar. Parchetul a fost sesizat. RAPORT
Publicat: 12/01/2018, 20:57

Nicu Dragoș Orlando, șeful Poliției Capitalei, și adjunctul său,Ștefan Marius Eugen, au demisionat din funcție, vineri seara, după scandalul declanșat ca urmare a arestării polițistului acuzat de pedofilie.

CITEȘTE AICI RAPORTUL COMPLET

Potrivit raportului prezentat de șeful Poliției Române premierului Tudose, 11 polițiști de la Brigada Rutieră, 7 de la Secția 22 și 2 de la secția 18 sunt cercetați disciplinar. În cazul lor, dar și a fostului șef al Brigăzii Rutiere, Vasile Daniel Gildo, și a fostului șef al secției 18, Radu Viorel, s-a sesizat Parchetul General pentru a aprecia în ce măsură deficiențele semnalate constituie infracțiuni.

Între deficiențele semnalate de șeful Poliției Române, Bogdan Despescu, în raport se consemnează neîntocmirea corectă a proceselor verbale de prezență. De asemenea, în cazul șefului direct al polițistului pedofil, Emanuel Rene Vornicu, acesta este acuzat că a închis ochii la slaba performanță a lui Eugen Stan și „nu a manifestat interes în documentarea eventualelor probleme, de orice natură ale agentului de poliție, cu toate că lucrătorul a fost reclamat pentru săvârșirea unor infracțiuni de natură sexuală și evenimentele ulterioare au conturat existența unui posibil comportament neadecvat”. Vornicu este pe lista polițiștilor de la Rutieră cercetați disciplinar și în cazul cărora a fost sesizat Parchetul.

De asemenea, psihologul care l-a evaluat pe Eugen Stan este acuzat că „nu a reușit identificarea unor probleme, de orice natură, a căror exstență a fost relevată de evenimentele ulterioare și nu a urmărit respectarea termenelor de realizare a evaluării periodice”. Și el este cercetat disciplinar.

În cazul polițiștilor de la Secția 18, care au analizat cazul din 2016 pentru care au propus clasarea,aceștia nu ar fi respectat procedura de privind „cercetarea penală a personalului din structurile MAI”.

Polițiștii de la secția 22 nu s-au uitat atent pe imagini și nu au prelevat probe esențiale

În cazul deficiențelor semnalate la secția 22, care a preluat cazul agresiunii minorilor din Drumul Taberei, Despescu susține că subaltenii săi din această structură nu au semnalat cazul Serviciului de investigații Criminale de la nivel central, șefii „nu au organizat șți coordonat în mod eficient cercetarea la fața locului, prin aceea că nu s-au deplasat la locul săvârșirii faptei” pentru a conduce ancheta.

„Nu au dispus toate măsurile necesare pentru verificarea detaliată a tuturor imaginilor surprinse de camera de supraveghere din lift, fapt care ar fi putut conduce la prelevarea de urme biologice(spermă) de la locul faptei”, se mai arată în raport.

În privința celor care s-au deplasat la fața locului, acești polițiști nu au făsut cercetarea în mod eficient, în sensul că nu au verificat detaliat imaginile surprinse de camerele de supraveghere, aspecte care ar fi putut conduce la identificarea și prelevarea urmelor biologice la locul faptei.

De asemenea, este cercetat disciplinar și adjunctul Poliției Române, Marius Mihai Voicu, fost șef al Poliției Capitalei.

Pe 26 septembrie 2017, chestorul de poliție Nicu Dragoș Orlando a fost împuternicit să exercite funcția de director general al Poliției Capitalei. Până la acea vreme, Nicu Dragoș Orlando ocupa funcția de adjunct al Poliției Capitalei.

Decizia vine după acuzele aduse polițiștilor Capitalei în cazul lui Eugen Stan, agentul arestat pentru fapte de pedofilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 precizând că polițiștii Secției 18 din București au ascuns calitatea de polițist a lui Eugen Stan în cazul agresiunii sexuale comise în 2016, ba mai mult au propus clasarea cauzei.

Chestorul de poliție Nicu Dragoș Orlando a fost împuternicit să exercite funcția de director general al Poliției Capitalei pe 26 septembrie 2017. La acea data, Nicu Dragoș Orlando a fost numit la conducerea Poliției Capitalei pentru a-l înlocui în funcție pe chestorul Marius Mihai Voicu care fusese promovat prim adjunct al șefului Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu.

Șeful Poliției Române, Bogdan Despescu, a fost vineri la sediul Guvernului, unde a mers să îi prezinte premierului Mihai Tudose raportul solicitat de șeful Executivului în legătură cu cazul polițistului pedofil.

Discuția dintre Despescu și premier a durat circa 10 minute. Mihai Tudose îi solicitase acestuia ca în șapte zile să îi prezinte un raport amplu legat de cazul polițistului pedofil.

„Am solicitat de luni un raport oficial, dacă e să judecăm ca niște oameni normali, eu cred ca dacă eram ministru de Interne îi dădeam pe toți afară, era de înțeles că sub imperiul furiei.(….) Dacă ai trecut de momentul ăla începi să devii rațional. Am cerut doamnei ministru de luni un raport oficial, a venit azi domnul Despescu, iar lucrurile sunt complicate. I-am cerut lui Despescu sa vină cu două tipuri de rezultate: responsabilii, care să fie deferiți justiției, de la colegii de tură, care două zile au stat cu poza în buzunar și nu au fost în stare să își cunoască colegul și până la șefii ierarhici care trebuiau să știe că respectivul a mai fost anchetat. Ăștia trebuiau primii dați afară, nu am zis că nu il dau afară (n.r. pe șeful Poliției Române Bogdan Despescu), dar să vedem cu ce vine, că cineva trebuia să pună în practică raportul. Alte măsuri-cum facem să redăm încrederea în poliție, nu sunt toți sfinți, dar nu toată poliția trebuie blamată”, a declarat premierul Mihai Tudose, la Antena 3.

Acesta a contestat și intenția ministrului de demitere a șefului de la Serviciul Omoruri.

„Demiterea șefului de la Omoruri, care nu are AN-uri (n.r.: dosare cu autori necunoscuți) mi se pare exagerată. De ce nu a plecat consilierul ministrului care a fost coleg de tură șapte ani cu făptuitorul?”, a mai spus Tudose.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
E interzis să faci asta în lift. Lista e lungă. Amenzi pentru românii de la...
Istoria alegerilor prezidențiale. Care a fost soarta perdanților din turul doi
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cât de sângeros a fost în realitate Ivan cel Groaznic, diplomatul de geniu divinizat de...